Sophie's Dinner

...everyone can cook...

2010. május 13., csütörtök

Fenyőszörp - hóolvadással (VKF 34)


Évekkel ezelőtt, egy régi erdélyi szakácskönyvben olvastam a fenyőszörp receptjét, de eddig még csak egyszer készítettem el. Most kiváló alkalom kínálkozott, hiszen szezon van, ráadásul a VKF témájá is idevág. Sokan nem tudják, de a fenyő is afrodiziákum, illóolaját vízbe csepegtetve impotencia tüneteinek enyhítésére használható.

Lássunk most egy érdekes, új megközelítést!

Fenyőszörp
  • Friss fenyő hajtások, esetleg friss zöld fenyőtobozok
  • cukor
A fenyőhajtásokat leszedjük, és cukorral rétegezve jó szorosan befőttesüvegbe tesszük. Munkánk véget is ért... a fenyőből kiváló nedvesség a cukrot feloldja, és a szörp önmagától elkészül. 
Nagyon érdekes figyelni a folyamatot, az olvadó cukor ugyanis kisértetiesen emlékeztet a tavaszi hóolvadásra. 
A gyerekek élvezni fogják!




A tetejére kerül egy réteg cukor és jó szorosan lezárjuk.
Ha meleg, napos helyre tesszük, az olvadási folyamat még gyorsabb!


1. nap  - a cukor már összeesett és tömörült


2. nap - már megvan a gyönyörű hóolvadás minta! :)


Most ott tartunk (4. nap) hogy a cukor már szinte teljesen folyékony, viszont a 720ml-es üveg kb feléig ér fel a szörp. Mivel nagyon tömény, és inkább csak "fűszerként" használjató mint klasszikus szörpként, nem is baj ha a mennyiség nem annyira óriási. Viszont úgy látom, hogy a fenyőhajtások még elég frissek, és van még bennük nedvesség - ezért valószínűleg feltöltöm még cukorral az üvegemet. 

Ha esetleg nem fenyőhajtásból, hanem friss fenyőtobozból készül a szörp, a tobozokat késsek fel kell vágni, legalább félbe, de inkább szeletekre. Ekkor még erősebb, kicsit gyantásabb ízű szörpöt kapunk.

Akár salátára, palacsintára, erdő-limonádéba, esetleg vadakhoz ajánlom!
Tömény erdőillat és íz... :)

Szép napot!

5 megjegyzés:

autumn 2011. február 5. 6:39  

Húúúúú, ez a fenyőszörp nagyon különleges! :)))))

4Gyerek 2011. március 7. 10:02  

nálunk minden évben készül.
és csodát tesz a köhögéssel. tavaly fél éves kiffiamnak semmi gyogyó nem használt, de ez.....

BirgánAndi 2011. március 8. 15:26  

Amikor, a most 18 éves naffiammal, fél éves korában több, mint 1 hónapig "élveztük" a Szabadság-hegyi gyerekkórház vendégszeretét ( hörgőszűkülettel született) ott hallottam ezt a receptet, csak mézzel.
Igaza van 4Gyereknek, köhögésre csodálatos szer.

Unknown 2011. március 27. 18:50  

Üdv!
Én azt szeretném tudni, hogy bármely féle fenyőből készülhet? Van egy könyvem ehető vadnövényekről, ami a fenyők közül kifejezetten a lucfenyőt mondja, de nem írja, hogy bármelyik is mérgező, vagy ehetetlen lenne. Mindenesetre nem szeretnék kockáztatni :) De nagyon szeretném kipróbálni ezt a szörpreceptet, és van lekvárreceptem is. Köszi!
Eszter

Sophie. 2011. március 28. 16:12  

Szia Eszter!

A recept is "fenyőhajtást" emlit, nem irja, hogy konkrétan melyik fenyőt... én a leggyakoribb fajtát választottam, és több fáról szedtem, nehogy szegény fenyőfákat túlzottan megviselje... :))

Felhasználási feltételek


A blogon található összes fotót és írást bármely módon, forrásmegjelölés nélkül felhasználni, a szerző engedélye és előzetes, írásos beleegyezése nélkül tilos! Megsértése jogi következményeket von maga után!


  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP