Kolbászos bab
Piedone bográcsban főtt kolbászos babja igazi legenda. Mikor olvastam a Hetedhét Pásztortüzek bográcsverseny kiírását, egyből erre gondoltam. Kicsit szétnéztem a neten, hátha megtalálom az étel eredetét, és a találatokból úgy tűnik, hogy egy igazi mediterrán étellel van dolgunk, mely könnyen a magyar ízlésnek megfelelő egytállá alakítható.
- 3 doboz nagy szemű konzerv fehérbab / 500g beáztatott szárazbab
- 1 nagy fej hagyma
- 2 doboz hámozott paradicsom / szezonban mindenképpen friss!
- 0,5 l paradicsomlé (100%)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 szál házi füstöltkolbász (én most Écsi Kolbászt használtam)
- 2-3 szelet füstölt szalonna
- só, bors, zellersó
- kakukkfű, rozmaring (opcionális, mi szeretjük)

A serpenyőben (bográcsban :) kiolvasztom a szalonnát. Mivel a kolbászt sülve, és nem főzve szeretem, ezért most teszem bele a felkarikázott füstöltkolbászt. Zsírjára, jó pirosra sütöm. A kolbászt és a szalonnapörcöt kiszedem, (ekkor elkezdenek rájárni a torkosok... nincs is jobb mint egy szelet jó kenyér egy lopott sültkolbászkarikával...) A zsírba beleteszem az apró kockákra vágott hagymát, és aranyszínűre pirítom. (torkosok, 2. felvonás)
Ha ez kész van, mehet bele a konzerv paradicsom. Ha frissből dolgozom, én mindig forrázással szoktam eltávolítani a paradicsomhéjat, mert nem szeretem a kész ételből halászgatni. A friss paradicsomokat kockázom, a konzervet fakanállal szétnyomkodom a serpenyőben. Ekkor mehet bele az apróra vágott fokhagyma és a fűszerek. sűrűre főzöm, és hogy ne legyen túl száraz, paradicsomlével öntöm fel.
Szép napot!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése