Kolbászos bab
Piedone bográcsban főtt kolbászos babja igazi legenda. Mikor olvastam a Hetedhét Pásztortüzek bográcsverseny kiírását, egyből erre gondoltam. Kicsit szétnéztem a neten, hátha megtalálom az étel eredetét, és a találatokból úgy tűnik, hogy egy igazi mediterrán étellel van dolgunk, mely könnyen a magyar ízlésnek megfelelő egytállá alakítható.
- 3 doboz nagy szemű konzerv fehérbab / 500g beáztatott szárazbab
- 1 nagy fej hagyma
- 2 doboz hámozott paradicsom / szezonban mindenképpen friss!
- 0,5 l paradicsomlé (100%)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 szál házi füstöltkolbász (én most Écsi Kolbászt használtam)
- 2-3 szelet füstölt szalonna
- só, bors, zellersó
- kakukkfű, rozmaring (opcionális, mi szeretjük)
A serpenyőben (bográcsban :) kiolvasztom a szalonnát. Mivel a kolbászt sülve, és nem főzve szeretem, ezért most teszem bele a felkarikázott füstöltkolbászt. Zsírjára, jó pirosra sütöm. A kolbászt és a szalonnapörcöt kiszedem, (ekkor elkezdenek rájárni a torkosok... nincs is jobb mint egy szelet jó kenyér egy lopott sültkolbászkarikával...) A zsírba beleteszem az apró kockákra vágott hagymát, és aranyszínűre pirítom. (torkosok, 2. felvonás)
Ha ez kész van, mehet bele a konzerv paradicsom. Ha frissből dolgozom, én mindig forrázással szoktam eltávolítani a paradicsomhéjat, mert nem szeretem a kész ételből halászgatni. A friss paradicsomokat kockázom, a konzervet fakanállal szétnyomkodom a serpenyőben. Ekkor mehet bele az apróra vágott fokhagyma és a fűszerek. sűrűre főzöm, és hogy ne legyen túl száraz, paradicsomlével öntöm fel.
Jó sűrű paradicsomos ragut főzök belőle. Ha konzerv babot használok (szerintem egyszerűbb, van nagyon jó minőségű is), leszűröm, megmosom, és a raguhoz adom. Mehet vissza a füstölt kolbász is! Egyet forr, és készen van. Köretet nem ettünk hozzá, friss puha kenyérrel, és egy pohár borral igazán ellenálhatatlan.Szép napot!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése