Sophie's Dinner

...everyone can cook...

2009. szeptember 3., csütörtök

Sós citrom

Tavaly tavasszal Nepálban jártunk, ahonnét -természetesen - soksok fűszert, konzervet, gasztro érdekességet hoztunk. Ezek egyike a sós citrom, amire Sá annyira rákattant, hogy muszáj volt itthon reprodukálni. A recept teljes siker, talán jobb mint az eredeti. Lássuk, mi kell hozzá:

  Sós citrom:
  • kb 2 kg citrom
  • sok sok só
  • szemes bors, babérlevél, rozmaring, kakukkfű, a kívánt íz függvényében
  Elkészítés:
   A citromokat megmossuk, majd forrásban lévő bő vízbe dobáljuk, hogy elpusztítsuk az esetleg a héjon lévő baktériumokat. Rövid forralás után szűrővel kiemeljü, majd hosszanti irányban 4-6 cikkre daraboljuk őket. A szeleteket egy lavórba dobjuk, és vastagon beboritjuk sóval, mintha sonkát sóznánk. Ekkor rakjuk bele a tetszőleges száraz fűszereket. A citrom levével a só egy nedves "habarccsá" áll össze, ezzel jól átdörzsölünk minden citrom részt, hogy a legapróbb helyre is eljusson. A szeleteket a nedves sóval együtt üvegekbe töltjük. (a lenti képen bal oldalt az eredeti üveg)

   Az üvegeket lezárjuk. Pár hét érlelés után a ciromlé teljesen feloldja a sót, és egy sűrű "sószirup" képződik. Innentől már fogyasztható, de igazából bármeddig eláll.

   Figyelem! Fűszerként használjuk, mert borzasztóan intenzív sós-savanyú ízbombát kapunk! Halakhoz, mártásokhoz elég csak egy pici darabka. Bááár... előfordul, hogy Sá fomabontó módon vajaskenyérre szeleteli. Teljesen rá lehet kattanni.

    Szép napot!

    0 megjegyzés:

    Felhasználási feltételek


    A blogon található összes fotót és írást bármely módon, forrásmegjelölés nélkül felhasználni, a szerző engedélye és előzetes, írásos beleegyezése nélkül tilos! Megsértése jogi következményeket von maga után!


      © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

    Back to TOP