Sophie's Dinner

...everyone can cook...

2009. szeptember 29., kedd

Töltött tojás

A töltött tojás is egy régi tradicionális családi recept nálunk. Túl sokszor nem készül, mivel kicsit be lehet sokallni tőle, leggyakrabban tavaszal, húsvét-böjt, esetleg főtt (piros)tojás túltengés esetén. Tegnap hirtelen megkívántam, így nekem ma ez lesz az ebédem.

Töltött tojás

  • 7 db tojás
  • 1 doboz tejföl
  • mustár
  • petrezselyemzöld
  • kakukkfű (ha van)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 db zsemle / 2 szelet kenyér
  • só, bors

    A tojásokat keményre főzöm és meghámozom (ez a legrosszabb rész). Kettévágom őket, sárgájukat egy keverőtálba teszem, villával összetöröm. A 2 szelet kenyeret vízbe áztatom, kicsavarom és a tojáshoz morzsolom. Hozzáadok egy kis mustárt, az apróra vágott lilahagymát és petrezselyemzöldet. Annyi tejfölt teszek hozzá, hogy jól kenhető, de ne túl folyékony "kence" legyen belőle. Só, bors, kész.

      A tölteléket a félbe vágott tojásfehérjékbe töltöm. Ha van olyan rész, ami szakadt, azt apróra vágva a krémhez szoktam keverni, hiszen igazából az a lelke mindennek, a fehérje csónakok (nekem) csak a forma miatt szükségesek. Legszívesebben csak a tölteléket enném, de azt nyersen-sülve-kézzel-villával, a lényeg hogy sok legyen.

        A megtöltött tojásokat jénaiba teszem, és 15 percre forró sütőbe tolom. Frissen főtt pertezselymes rizzsel tálalom.

        Alternatív változatként az összes fehérjét apróra vágva és a töltelékhez keverve isteni tojáskrémet kapunk! mmmmh.....

        Szép napot!

        0 megjegyzés:

        Felhasználási feltételek


        A blogon található összes fotót és írást bármely módon, forrásmegjelölés nélkül felhasználni, a szerző engedélye és előzetes, írásos beleegyezése nélkül tilos! Megsértése jogi következményeket von maga után!


          © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

        Back to TOP